.
Przedszkole Nr 201 Misia Ursynka w Warszawie
Menu główne
O nas
CMS naszej witryny

Kremowa zupa dyniowa Lenki i Emilki

KREMOWA ZUPA DYNIOWA

Składniki na 4 porcje

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

 

 

 

Rozgrzewająca zupa p. Agnieszki K.

Rozgrzewająca zupa

marchewkowo- pomidorowa
z kaszą jaglaną i kukurydzą

 

Składniki na 2-4 porcje:

1 kg pomidorów lub 2 puszki konserwowych

4 duże marchewki

3/4 l wody1 posiekany ząbek czosnku

1 pokrojona w piórka cebula 2 daktyle 2-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 łyżeczki curry

1 cm startego świeżego imbiru

szczypta kurkumy

kukurydza do dekoracji

olej kokosowy do smażenia lub inny tłoczony na zimno

sól morska

 

 Wykonanie:

Marchew umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażaj z dodatkiem curry, kurkumą i startym imbirem ok. 2-3 min.

Wrzuć pomidory i marchew, wlej gorącą wodę tak, aby jej poziom ni przekraczał poziomu warzyw. Gotuj ok. 10 min.

Dodaj daktyle, czosnek i ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze 5 min. Odstaw z palnika i zblenduj na krem, lub gotuj dłużej do miękkości warzyw jeśli nie przepadasz za wersją kremową.

Serwuj z dodatkiem kukurydzy!

 

 

Smacznego!

Zupa z soczewicy

"Przedszkolna Zupa z soczewicy"

 

Składniki:

- soczewica czerwona

- skrzydełka z kurczaka

- włoszczyzna

- ziemniaki

- koncentrat pomidorowy 30 %

- pieprz ziołowy

- majeranek

- odrobina soli 

  

Zupa - krem z dyni

Zupa krem z dyni


Składniki na zupę dla 3 osób:

1,5 litra wody

1 łyżka masła - lub zamiennie: oliwy z pestek winogron / lub oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

2 mniejsze ziemniaczki - obrane pokrojone w  mniejsze kawałki (80 g)

1 duża marchewka karotka ( lub 2 mniejsze ) - obrane pokrojone w  mniejsze kawałki (120 g)

kawałki dyni - po obraniu i pokrojeniu na większe kawałki - cząstki wypełniają jeden głęboki (talerz ok. 350 g).

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki przełożyć do garnka, gotować pod przykryciem na małym ogniu minimum 1 godzinę.

Po ugotowaniu zmiksować, gdyby krem był zbyt gęsty - można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Podawać w mniejszych miseczkach. Grzanki (z chleba albo bułeczek pszennych) wyłożyć osobno. 
Grzanki najlepiej przygotować w sposób tradycyjny - na maśle z czosnkiem wyciśniętym przez praskę 
lub dla wegetarian i alergików - na oliwie z pestek winogron. 

Krem wygląda pięknie ozdobiony w miseczce kropelkami oliwy z oliwek.

 


Smacznego !

Autor: p. Ewa Bankiewicz

 

[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )