.
Przedszkole Nr 201 Misia Ursynka w Warszawie
O nas
CMS naszej witryny

Przepisy Misia Ursynka

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

 

Składniki:

 

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1 łyżeczce sody i cynamonu
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

 

 

Jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

POLEWA

Składniki:

250 g serka mascarpone

1 łyżeczka cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

Ubić serek razem cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy.

Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Udekorować orzechami.

Autor: Pani Wiola - wychowawca grupy "Biedronki" z siostrą Wiktorią

 

 

 

Ciasteczka kruche z orzechami i białą czekoladą

Ciasteczka kruche z orzechami i białą czekoladą

 

Składniki na około 25 ciastek:

 

115 g masła, w temperaturze pokojowej

85 g jasnego brązowego cukru

1 jajko, roztrzepane

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

125 g białej czekolady, posiekanej

50 g dowolych orzechów, posiekanych

szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania

 

Masło i cukier utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko,
zmiksować do połączenia. Dodać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną –
zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, krótko zmiksować lub wymieszać. Masa
będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je w odstępach na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia, mocno spłaszczać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 – 12 minut, do jasnobrązowego koloru. Studzić na kratce.