.
Przedszkole Nr 201 Misia Ursynka w Warszawie
Menu główne
O nas
CMS naszej witryny

Potrawka z soczewicy i kaszy jaglanej

Potrawka z soczewicy i kaszy jaglanej

Marysi z „Krasnali”

 

Składniki:

- 1 cebula

- pół papryki

- pół marchewki

- dwa ząbki czosnku

- puszka pomidorów lub 1/3 butelki passaty pomidorowej

- pół filiżanki czerwonej soczewicy

- pół filiżanki kaszy jaglanej

- 1,5-2 filiżanki wody

- łyżka oliwy + więcej do smaku

- przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, kurkuma, suszone zioła

 

To idealne danie na początek przeziębienia, jak i na sytuację, gdy lodówka zaczyna pustoszeć. 

 

Sposób wykonania:

 

Cebulę, marchewkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i przesmażamy w garnku na łyżce oliwy. Dolewamy wody i wsypujemy kaszę. Gotujemy 5 minut, dosypujemy soczewicy, doprawiamy i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec dodajemy pomidory i oliwy do smaku. 

 

Smacznego życzy

Joanna Franaszek (mama Marysi z Krasnali)

 

Zapiekanka Makaronowa

„Zapiekanka Makaronowa Luizy  z Smerfów”



Składniki:

 

-makaron kokardki lub kolanka - 500 g
-szynka konserwowa - 300 g, pokrojona w paseczki lub w kostki 
-ser cheddar - 150 g tarty
-ser mozzarella - 250 g, żółta, w kostki i trochę tarty do posypania
-śmietanka - 250 ml, UHT, 30%
-jajko - 2
-margaryna lub masło - łyżka
-gałka muszkatowa - szczypta
-biały pieprz - szczypta, mielony
-sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron według przepisu z opakowania (al dente). W miseczki ubić jajka razem z śmietanką. W garnku roztopić margarynę i wlać mieszankę z jajek do garnka. Cały czas wymieszać aż sos zrobi się trochę gęsty. Dodać sól, gałkę muszkatowej i pieprz. Wymieszać. Dodać  utarty ser cheddar i wymieszać aż ser się roztopi. Zdejmować garnek z ognia. Odsadzić makaron i wrzucać do naczynia żaroodpornego. Włożyć kostki sera i szynki. Wlać sos serowy. Posypać ser mozzarelli. Pokryć makaron folią aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Upiec około 20 min. Zdejmować folię i upiec w funkcji grill około 5 min. albo aż się zrumieni. Jeśli piekarnik nie ma funkcji grilla, upiec zapiekankę bez folii. 
 

Pozdrawiamy,

Mary i Luiza Jerzak

 

                

 

                   

Spaghetti z łososiem

"Spaghetti z łososiem - ulubione p. Patrycji "

 

 

Składniki (dla 4 osób)

400 g spaghetti

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

100g wędzonego łososia

100g filetu, bez ości ze świeżego łososia

250 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki kaparów

1 łyżka oliwy

pieprz

 

Przygotowanie:

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Łososia wędzonego pokrój w paski a świeżego w kostkę.
  • Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, a po chwili czosnek i cebulę.
  • Gdy cebula będzie lekko przezroczysta dodaj dwa rodzaje łososia. Po minucie wlej na patelnie śmietankę, zmniejsz ogień i gotuj ok 3 minut.
  • Kapary odsącz z zalewy i posiekaj. Dodaj do sosu.
  • Makaron podawaj z sosem łososiowym. Uważaj z solą – kapary są wystarczająco słone. 

 

Przedszkolne Spaghetti

 

„Przedszkolne Spaghetti”

Składniki:

- makaron „spaghetti”

- pomidory całe

- koncentrat pomidorowy

- cebulka

- marchewka

- odrobina mąki żytniej

- mięsko wieprzowe

- ser żółty

- natka pietruszki

- przyprawy: czosnek, tymianek, oregano, papryka słodka, odrobina soli,

 

Sposób przygotowania:

 

Mięsko dusimy razem z poszatkowaną cebulką i marchewką, dodajemy pomidory i  koncentrat. Dusimy na małym ogniu. Odrobinę mąki żytniej łączymy z wodą i dolewamy do całości. Pod koniec duszenia wsypujemy wymieszane ze sobą przyprawy poza solą, którą dodajemy na końcu. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem mięsno – pomidorowym, posypujemy natką pietruszki oraz startym żółtym serem.

Smacznego

 

 

łosoś z makaronem

„Łosoś z makaronem i pomidorkami”

 

Składniki:

 

- filet z łososia (najlepiej bez skóry)
- 2 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- makaron pappardelle
- ulubione przyprawy do ryby

 

Sposób przygotowania:

 

Rybę myjemy i przyprawiamy, pieczemy w piekarniku ok 15 min.
Makaron gotujemy ok 7 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony na plasterki czosnek. Gdy czosnek się zrumieni dodajemy masło i pomidorki. Podgrzewamy na małym ogniu aż pomidorki zmiękną.
Dodajemy makaron i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Na koniec posypujemy pietruszką lub posiekaną bazylią.

 

Smacznego!

Beata Orlińska i Adrian (biedronka)

 

[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )