.
Przedszkole Nr 201 Misia Ursynka w Warszawie
Menu główne
O nas
CMS naszej witryny

Gruszkowe muffiny

„Gruszkowe muffiny”

 

Składniki:

-mąka pełnoziarnista - 1/2 filiżanki

-migdały tarte - 1/2 filiżanki

-płatki owsiane - 3/4 filiżanki

-cukier trzcinowy - filiżanka

-proszek do pieczenia - łyżeczka

-cynamon - 1/2 łyżeczka, mielony

-jogurt typu grecki - 2/3 filiżanki

-olej - 1/2 filiżanka

-jajko – 2  

-gruszki - 1 1/2 filiżanki, rozgniecione lub w małe kawałki 

 

Kruszonka

-migdały tarte - filiżanka

-cukier - do smaku

-margaryna lub masło – łyżeczka

 

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć papilotki  na formę do muffiny. Wymieszaj suche składniki razem w misce. W drugą miskę ubić wszystkie składniki mokre, oprócz gruszek (ja ubiłam także rozgniecione gruszki, bo moje dzieci nie lubią czuć kawałki owoców). Dodać suche składniki i ubić jeszcze trochę. Jeśli nie dodało się gruszki wcześniej, teraz dodać małe kawałki do ciasta. Masę wyłożyć do papilotki.

Kruszonka

Wymieszać wszystkie składniki rękoma. wyłożyć do każdego muffina. Wystawić do piekarnika. Upiec około 20-25 min. lub aż się zrumienią. Zdejmować z piekarnika i zostawić muffiny do wyschnięcia na ruszcie (może być z piekarnika lub z mikrofalówki).

 

Pozdrawiamy,

Mary Jerzak i Luiza Jerzak ( z smerfów)

 

       

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Przepis Kubusia (z Muminków) i Wojtusia (z Krasnali)

 

 

Składniki:

 

- 180 g masła, zimnego

- 200 g cukru pudru

- 350 g mąki pszennej

- 1 całe duże jajko

- 1 żółtko

- szczypta soli

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii (można, nie trzeba)

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki zmiksować, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 30 minut.

Wałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kształty foremkami.

Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem).

 

Uwaga: nadmiar ciasta można przechowywać kilka dni w lodówce lub mrozić.

 

 

 

Smacznego!

Życzą Kuba z Muminków i Wojtek z Krasnali,

którzy zawsze dzielnie pomagają w ugniataniu,

wałkowaniu oraz wycinaniu foremkami.

 

      

 

Ciasteczka owsiane Puchatków

Ciasteczka owsiane

Puchatków

 

Składniki:


- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka płatków śniadaniowych (kukurydzianych, razowych,

crunchy lub jakichkolwiek, które są w domu;) )
- pestki dyni/słonecznika
- żurawina/rodzynki/suszone wiśnie/orzechy/kokos (według własnych upodobań)
- miód

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki wymieszać. Formować ciasta łyżeczką i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 5 min w temp 180C.

 

  

Ciasteczka owsiane Muminków

Zdrowe owsiane ciasteczka

Muminków

 

Składniki:

 

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych*

 

Sposób przygotowania:

 

Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

 

Smacznego :-).

 

  

 

  

 

Kruche Ciasteczka

„Kruche ciasteczka dla małych i dużych”

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki krupczatki

- kostka masła (25 dag)

- 2 żółtka

- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (12%)

- ½ szklanki cukru pudru

- 2 cukry waniliowe

- tłuszcz do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Zimne masło siekamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji (tu będzie potrzebna pomoc dorosłych J).

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika, po czym wychłodzone dzielimy na części, rozwałkowujemy cienko, wycinamy w dowolne kształty i układamy na posmarowanej tłuszczem (bądź wyłożonej papierem) blasze.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.  200°C przez ok. 15 minut aż się zarumienią. Jeśli wkładamy do piekarnika 2 blaszki, można je zamienić miejscami w połowie pieczenia.

Ciasteczka można jeść same, z ulubioną konfiturą bądź posypane cukrem pudrem.

 

UWAGA: ciasto można przygotować dzień wcześniej i w dniu pieczenia ciasteczek przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. Można je też podzielić na 2 porcje i przygotować ciastka z 1 porcji, a za jakiś czas wykorzystać drugą.

 

Smacznego życzy Paulinka Uklejska z mamą 

 

        

„Ciasteczka zbożowe z suszonymi owocami i orzechami”

„Ciasteczka zbożowe z suszonymi owocami i orzechami”

We wspólnym wykonaniu Poli Janowiak i jej rodziców z grupy „Smerfy”

Składniki

1 szklanka błyskawicznych płatków orkiszowych
1/2 szklanki błyskawicznych płatków żytnich
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka suszonych owoców i orzechów (rodzynki, morele, żurawiny, orzechy laskowe,

orzechy ziemne, morele, daktyle, figi – czy to, co lubisz, lub co akurat masz pod ręką)
2 jajka
2 czubate łyżki pszennej mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
15 dag masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem w prawdziwą wanilią)

 

Przepis

Masło rozpuść w rondelku.

Jajka roztrzep z cukrem i ekstraktem waniliowym.

Duże suszone owoce oraz całe orzechy i migdały pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do miski, dodaj płatki i sól. Dodaj rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj.

Dodaj roztrzepane jajka z cukrem, wymieszaj, wsyp mąkę i wszystko dokładni wymieszaj jeszcze raz. Odstaw na 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Masę jeszcze wymieszaj i układaj na blasze przykrytej papierem do pieczenia ciasteczka o dowolnej średnicy (ja pomagam sobie okrągłymi foremkami). Ciasteczka powinny mieć około 1 cm grubości.

Piecz przez 15-20 minut - ciasteczka są gotowe, kiedy ich brzegi są wyraźnie brązowe. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź je na kratce.

Przepis: http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_zbozowe_z_suszonymi_owocami_i_orzechami___pyszne_i_zdrowe-14055p.html

 

 

Kruche ciasteczka ciecierzycowe

Kruche ciastka ciecierzycowe Marysi z Krasnali

 

Składniki

- 100g mąki z ciecierzycy

- 50g mąki gryczanej 

- 50g mąki ryżowej 

(dwie ostatnie pozycje można zastąpić mąką pszenną)

- dwa jajka

- 100g posiekanego zimnego masła

- 60g cukru

- szczypta sproszkowanego imbiru i cynamonu

 

Do wykonania: foremki do wykrawania ciastek, opcjonalnie pieczątka.

 

Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie (lepiej) lub mikserem (szybciej). Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 5-10 mm i wykrawamy ciastka. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Joanna Franaszek

(mama Marysi z Krasnali)

 

 

[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )