.
Przedszkole Nr 201 Misia Ursynka w Warszawie
Menu główne
O nas
CMS naszej witryny

Ciasto bananowo - kakaowe z jogurtem naturalnym p. Patrycji

Ciasto bananowo - kakaowe z dodatkiem jogurtu naturalnego z przepisu p. Patrycji

Składniki:

  • 200 g masła
  • 360 g dojrzałych bananów (około 5 sztuk), zważonych po obraniu ze skórek,
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 200 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g cukru pudru
  • 3 duże jajka (L)

Przygotowanie:

  1. Przygotować długą formę keksową o pojemności 2,5 litra, np. o długości 34 cm i szerokości 9 cm lub 2 mniejsze keksówki, ewentualnie formę na babkę z kominem.
  2. Wyjąć masło z lodówki, pokroić na kawałki (w momencie ubijanie nie może być za bardzo miękkie ani za zimne). Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  3. Obrane banany zmiksować blenderem razem z jogurtem naturalnym.
  4. Do miski przesiać mąkę razem z kakao i sodą, dodać sól, cynamon i wymieszać.
  5. Ubić masło razem z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera po każdym jajku.
  6. Dodać połowę mieszanki mąki wraz z dodatkami, zmiksować dokładnie na jednolitą masę (na średnich obrotach miksera, przez około 10 sekund, można na zmianę miksować i mieszać szpatułką).
  7. Następnie zmiksować z masą bananowo-jogurtową, a na koniec z drugą połową mąki z dodatkiem kawałeczków czekolady jeśli ich używamy - po dodaniu mąki miksujemy do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 sekund.
  8. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez 55 minut, do suchego patyczka
  9. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, posypać cukrem pudrem (opcjonalnie). Można też polać polewą. Smacznego

 

 

 

 

"Jagielnik z owocami goi” p. Marty (z Krasnali)

Spód:

  • Szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • Szklanka płatków jaglanych bezglutenowych
  • 1,5 szklanki namoczonych wcześniej suszonych śliwek, owoców goi, rodzynek (w sumie)

Masa:

  • Szklanka kaszy jaglanej
  • 400 gr mleka kokosowego schłodzonego minimum 1 dobę w lodówce (bez żadnych dodatków)
  • 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu
  • 200 gram wiórków kokosowych

 

Wierzch:

  • Wiórki kokosowe
  • migdały

 

Przygotowanie:

Spód: Odsączyć wodę od suszonych owoców. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Wyłożyć tortownicę (22 cm) papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć i wyrównać spód tortownicy, wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Masa: Kaszę jaglaną uprażyć na patelni i ugotować w 2 szklankach wody. Ostudzić. Można ugotować ją dzień wcześniej. Do gotowej kaszy jaglanej dodać pozostałe składniki i zblendować. Gotową masę wyłożyć na spód ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.

Udekorować płatkami i migdałami według własnego pomysłu.

Smacznego

 

 

Zdrowy Sernik Wiedeński bez spodu

"Zdrowy Sernik Wiedeński bez spodu p. Marty z Krasnali"

 

 

Składniki:

 

  • 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, wiejskiego (zmielić dwukrotnie) 
  • 5 jajek wiejskich
  • 100 g masła 82%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru (samodzielnie zmielić w młynku)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
  • opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.

 

Przygotowanie:

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170º C. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.

 

Smacznego :-)

 

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik p. Agnieszki Karpińskiej

 

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu

5 jaj

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

2 opakowania budyniu śmietankowego

2 szklanki mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

 

Spód:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/3 kostki masła

1/2 szklanki cukru, szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekać z mąką, dodać jajko, cukier, szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę/ średniej wielkości blachę do pieczenia, parokrotnie nakłuć widelcem.

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać ser, budyń, wlać olej. Dodać pianę. Zagotować mleko i wlać do masy serowej, starannie wymieszać.

Masę wlać na przygotowany spód. Piec godzinę w temperaturze 200 st. C. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika dopiero wtedy, Dy całkiem wystygnie. Można polać sernik polewą czekoladową. 

 

 

 

Ciasto Marchewkowe z makiem i polewą toffi

Marchewkowe ciasto z makiem i polewą toffi


Składniki:

puszka skondensowanego mleka (słodzonego)
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki
2 szklanki cukru (wbrew pozorom nie jest to za dużo)
1 i 1/2 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maku

Sposób przygotowania

1. Mleko (z puszką) gotować w wodzie przez 2,5 godziny. W tym czasie można przygotować składniki i zacząć spokojnie piec ciasto.

2. Utrzeć cukier z jajkami na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i sodę - przez chwilę miksować - ostatnio uprościłam metodę i nie mieszam proszku z mąką tylko od razu wsypuję proszek do utartej masy jajeczno-cukrowej :)

3. Wsypać mąkę - utrzeć, dodać olej - utrzeć. Ciasto będzie gęste.

4. Następnie dodać marchewkę - masa nabierze lżejszej konsystencji - a na samym końcu 3/4 szklanki maku. Całość wymieszać.

5. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.

6. Blachę wysmarowaną masłem wyłożyć papierem do pieczenia, na to wylać ciasto. Piec ok. 40-45 min. - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Gdy ciasto ostygnie - wierzch polać masą kajmakową i posypać resztą maku.

 

Ciasto jest bardzo puszyste i na prawdę warto je wypróbować.

 

 

Autor: Ewa Bankiewicz 

„DAQUASE ORZECHOWO-TRUSKAWKOWY”

DAQUASE ORZECHOWO-TRUSKAWKOWY”

Autor: Pola Janowiak z grupy „Smerfy” z Rodzicami

SKŁADNIKI

DAQUASE

  • 6 białek o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru kryształu
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g orzechów laskowych

(150 g zmielonych na mączkę + 50 g zmielonych grubiej lub pokrojonych w kostkę)

  • niewielka ilość masła do wysmarowania form
  • niewielka ilość mąki do oprószenia form
  • 6 żółtek
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 80 g cukru
  • sok z 1 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • 12 g żelatyny namoczonej w 50 ml wody
  • 600 ml śmietanki, schłodzonej
  • 300 g świeżych truskawek, umytych, pokrojonych w grubsza kostke (2-3 szt. pokrojone w cwiartki zostawiamy do dekoracji)
  • odrobina cukru pudru (do dekoracji)
  • kilka liści świeżej mięty, umytych i wysuszonych(do dekoracji)

 

DAQUASE

150 g orzechów mielimy na mączkę. 50 g mielimy nieco grubiej lub kroimy w kostkę. Białka ubijamy, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ. Białka ubijamy z cukrem do momentu uzyskania sztywnej konsystencji. Zmielone na mączkę orzechy mieszamy z cukrem pudrem, następnie delikatnie łączymy je z ubitymi białkami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę dzielimy na dwie części. W dwóch formach o średnicy 26 cm, posmarowanych masłem i oprószonych mąką wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego 2 krążki masy białkowej. Jeden z krążków posypujemy pokrojonymi w kostkę orzechami. Obydwie formy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na 30-35 minut. Krążki po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia.

KREM

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijamy je na parze. Kiedy cukier rozpuści się, do żółtek dodajemy sok z cytryny. Całość ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Gdy masa z żółtek zacznie gęstnieć, dodajemy do niej namoczoną żelatyną. Mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (do ok. 35-40°C).

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Odrobinę ubitej śmietany energicznie łączymy z przestudzonym kremem z żółtek. Następnie do kremu dodajemy resztę ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotowy krem wylewamy do tortownicy z krążkiem bez orzechów. Na kremie układamy posiekane truskawki. Za pomocą łopatki zanurzamy truskawki w kremie. Krem przykrywamy krążkiem z orzechami. Tort wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Po wyjęciu tortu z lodówki posypujemy go z góry cukrem pudrem i dekorujemy ćwiartkami truskawek oraz liśćmi mięty.

Przepis: http://kuchnialidla.pl/product/daquase-orzechowo-truskawkowy

 

[ Cookies - info ]Oprogramowanie CMS: DragoN-NogarD © ( www: http://nogard.pl )